Terugblik World Cups en WK paraskiën: een oogst van zes medailles

Kampschreur in actie op de combinatie. Beeld: Photoset ES / Toni Grases.

We blikken elke week terug op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week kwamen Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Barbara van Bergen, Maarten Meiners, Michelle Dekker en Janneke Berghuis in actie op het hoogste niveau. De nationale selectie para ski kwam in actie op het WK in Espot, terwijl Meiners, Dekker en Berghuis in actie kwamen bij verschillende World Cups.

Tegelijkertijd vonden er deze week twee grote internationale evenementen plaats voor de jeugd. Zo waren Sam van Lieshout, Youri Zorge en Daan Stam actief op het EYOF. Op het JWK kwamen Ties de Jonge, Jurre Jeurissen en Noa Rabou in actie.


Wereldkampioenschap paraskiën in Espot met Kampschreur, De Langen en Van Bergen

Ondanks ongebruikelijk warme temperaturen in het grootste deel van Europa deze winter, slaagden de organisatoren in Espot erin genoeg sneeuw veilig te stellen om de hellingen voor alle wedstrijden te prepareren, waardoor het leek dat de wereldkampioenschappen konden plaatsvinden zoals gepland. Op zaterdag en zondag werden de wedstrijden echter afgelast in verband met de zeer harde wind in het skigebied. Op maandag konden de atleten dan eindelijk naar beneden op de super-G.

Jeroen Kampschreur werd in Lillehammer vorig jaar wereldkampioen op het onderdeel super-G. Na zijn acht eerdere wereldtitels, voegde Kampschreur vlak voor de Paralympische Spelen een negende wereldtitel aan zijn palmares toe. De Nederlander was toen veel te snel voor z’n Noorse rivaal Jesper Pedersen. De zitskiër gaat voor een constant WK: “Doelstellingen zijn voor mij op dit moment niet bepaalde resultaten. De pistes zijn vrij vlak, dus dat is in mijn nadeel. Mijn doelstelling is vooral om op mezelf te focussen en zo goed als mogelijk met de omstandigheden als zachte sneeuw, eventueel onrustige pistes en glijstukken om te gaan.”

De week begon op maandag met zilver voor Kampschreur op de super-G. De Nederlander kwam slechts een honderste van een seconde tekort voor het goud. De Japanner Morii was net te snel. In totaal behaalde de negenvoudig wereldkampioen vier medailles, waarvan tweemaal zilver (super-G, reuzenslalom) en tweemaal brons (combinatie, afdaling). Op de slalom noteerde Kampschreur een DNF en dus is de veelwinnaar er niet in geslaagd om een tiende wereldtitel aan z’n palmares toe te voegen. Jesper Pedersen werd de grote man bij het zitskiën; de Noor won viermaal goud. Alleen op de super-G ging het goud naar Taiki Morii.

Hoewel Kampschreur een supertalent en een geboren winnaar is, moet hij sinds de opkomst van Pedersen tegenwoordig. vaker genoegen nemen met zilver en brons. Na het brons op de afdaling, gaf Kampschreur aan dat een perfecte race van hem tegenwoordig niet meer genoeg is voor de zege:“Ja, ik ben er wel blij mee hoor. Maar wat kan ik doen? Is het m’n gewicht? Is het de factortijd? Ik ski hier wel m’n perfecte race, maar lig bij het eerste tussenpunt al meerdere tienden van een seconde achter.”.

Niels de Langen mocht eenmaal mee naar het podium, want hij won het brons op de reuzenslalom. Ook Barbara van Bergen mocht eenmaal naar het podium en wel om de grootste overwinning uit haar carrière te vieren: de wereldtitel op de afdaling.

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen mensen dus kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.


World Cup alpineskiën: reuzenslalom in Schladming met Maarten Meiners

De resultaten van Maarten Meiners zijn dit seizoen, mede wegens ziekte in december, nog niet zoals de Nederlander zelf had gehoopt. Toch blijft de Nederlander kenmerkend positief. De World Cup van Schladming was ter vervaning van de afgelaste World Cup in Garmisch-Partenkirch. Ook in Schladming kwam echter niet het gewenste resultaat, want wederom was er een DNF voor Meiners. In het onderste gedeelte van de piste raakte de Nederlander een poortje, raakte daardoor uit balans en miste het volgende poortje.

“Ik heb goede snelheid en tussentijden laten zien in Schladming. Ik heb erg hard gewerkt en ben ook blij met de progressie, maar helaas kon het niet volhouden tot aan de finish.”, aldus Meiners na afloop op z’n Instagram-kanaal.

Het was Loic Meillard die de beste tijden noteerde en het veld met 0,59 seconden te snel af was om de overwinning binnen te halen. Meillard had de snelste eerste run van het veld en nam het momentum mee om bovenaan het podium te eindigen. Het is de tweede overwinning in de World Cup in de carrière van Meillard en de eerste op de reuzenslalom. Het is het 14e World Cup-podium in zijn carrière. De Zwitser werd op het podium vergezeld door z’n landgenoot Gino Caviezel en de Oostenrijker Marco Schwarz.


World Cup snowboarden: parallelreuzenslalom in Blue Mountain met Michelle Dekker

Michelle Dekker in Blue Mountain. Beeld: FIS Snowboard / Alpine Snow TKO / Carrie Kizuka.

Michelle Dekker stond vorige week aan de start van twee World Cups in het Bulgaarse Bansko, wat resulteerde in een zesde en een negende plek. Deze week zagen we Dekker in actie aan de andere kant van de wereld, want deze World Cup vond plaats in Blue Mountain, Canada. En ook in dit geval ging het om een dubbele World Cup met zowel een wedstrijd op donderdag als op vrijdag. Ditmaal was Dekker minder succesvol met een elfde en een 28e plek.

Op donderdag noteerde ze nog de zevende tijd in de kwalificatie, maar sneuvelde de 26-jarige Nederlandse in de achtstefinale tegen de Oostenrijkse Schöffmann. Ladina Jenny won de World Cup op donderdag. Op vrijdag zat het opnieuw goed met de snelheid en noteerde ze de vijfde tijd in de eerste run van de kwalificatie, maar noteerde ze een DNF in de tweede run. De tweede World Cup werd gewonnen door Ramona Theresia Hofmeister.

In februari zijn er geen World Cups voor Dekker, maar wel zullen we haar in actie zien op het WK snowboard dat zal plaatsvinden van 19 februari tot en met 5 maart in Bakuriani.


World Cup freestyle skiën: moguls in Val St. Come met Janneke Berghuis

Het was alweer even geleden dat we Janneke Berghuis in actie zagen op een World Cup. De eerste drie World Cups van het seizoen werden allemaal georganiseerd in de eerste helft van december. De World Cup in Val St. Come was de vierde World Cup van het seizoen en vond afgelopen weekend plaats. In die eerste World Cups had Berghuis de stijgende lijn in haar prestaties te pakken. De vraag was of ze die lijn anderhalve maand later nog steeds wist vast te houden.

De 21-jarige Berghuis moest zich ditmaal tevreden stellen met een 27e plek. De overwinning ging naar de Japanse Anri Kawamura.

De volgende World Cup moguls vindt plaats in Deer Valley (VS) van 2 tot en met 4 februari.


EYOF in Friuli Venezia Giulia / JWK alpineskiën in St. Anton

Afgelopen week kwamen er ook meerdere jonge Nederlandse talenten in actie op internationale evenementen. Zo waren Sam van Lieshout, Youri Zorge en Daan Stam actief op het EYOF. Er werden twee zilveren medailles behaald door de Nederlandse snowboarders; zowel Sam van Lieshout (big air) als Daan Stam (snowboardcross) keerden met een medaille weer huiswaarts.

Op het JWK kwamen Ties de Jonge, Jurre Jeurissen en Noa Rabou in actie. Jeurissen wist een knappe negentiende plek te behalen op de slalom, waarbij met name zijn tweede run veel indruk maakte. In die tweede run noteerde de Nederlander de achtste tijd. Ties de Jonge werd 54e op de reuzenslalom. Noa Rabou noteerde een DNF op zowel de reuzenslalom als de slalom. Een week eerder behaalde de 18-jarige Rabou wel mooie resultaten op de FIS-wedstrijden van Kranjska Gora (tweede op de reuzenslalom) en Rogla (vierde op de slalom).


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues