Noordse combinatie

De kans bestaat dat je wel eens hebt gehoord van de noordse combinatie. Alleen laat dit onderdeel zich op het eerste oog niet zo simpel spotten, al is het maar omdat deze tak van sport uit twee verschillende disciplines bestaat: schansspringen en langlaufen. De sport ontstond weliswaar in Noorwegen, maar er is meer dan Noorwegen alleen en de sport werd al snel omarmd door meerdere landen. De eerste wedstrijden dateren van een dikke eeuw geleden en de Noordse combinatie staat al sinds de allereerste Winterspelen van 1924 op het olympisch programma. Het verbaast je waarschijnlijk niet dat de Noren de ene na de andere medaille oprapen, al is Felix Gottwald met onder meer drie keer goud de meest gedecoreerde atleet uit de olympische historie.

Gundersen

De regels van de soms ingewikkelde noordse combinatie zijn vaak veranderd, maar dankzij Gunder Gundersen is het allemaal een stuk overzichtelijker geworden. Tot en met de jaren tachtig was pas na ingewikkelde rekenformules duidelijk wie er nu eigenlijk had gewonnen. Gundersen vond dat maar niets en kwam met een alternatief: hoe verder je springt vanaf de schans des te groter je voorsprong bij de start van het langlaufen. Eén punt verschil bij het schansspringen zorgt ervoor dat je vier seconden eerder van start mag bij het langlaufen. Wie als eerste aan de finish komt, is ook de winnaar! Bij de landenwedstrijd is iedere gewonnen schansmeter slechts goed voor 1,33 seconden marge richting de estafette.

Of je nu met een achterstand of voorsprong begint, maakt niet meer uit. Door deze formule toe te passen, is sprake van een eerlijke competitie en de jachtstart is nog leuk om naar te kijken ook. Mede dankzij Gundersen wordt allang niet meer overwogen om eerst te langlaufen en daarna pas te schansspringen. De echt grote verschillen worden namelijk tijdens het langlaufen gemaakt en dan zou het niet spannend meer zijn. Heel soms wordt er nog gestart met langlaufen, bijvoorbeeld als de weersomstandigheden het schansspringen dwarszitten. Langlaufen gebeurt dan via de massastart.

Zelf wintersporten in Nederland
Zelf wintersporten in Nederland
Je kunt thuis/online de eerste stappen zetten, om vervolgens in de sneeuw, op een rolbaan of borstelbaan te wintersporten. Ook kan je een opleiding tot leraar volgen of is het mogelijk om in Nederland wedstrijden te snowboarden.
Official partners
Partners
Championship venues