Snowboard Freestyle - Nederlandse Ski Vereniging

De topsport doelstelling snowboard freestyle is net als in de voorgaande Olympische cyclus het behalen van podiumplaatsen op het allerhoogste niveau. De strategie om deze doelstelling te bereiken is verwoord in het meerjarenbeleidsplan en het meerjarenbeleidsplan topsport. In het meerjaren opleidingsplan (MJOP) staan de leerlijnen voor training en ontwikkeling van jonge sporter tot en met topsporter. Bovengenoemde documenten zijn te downloaden op de topsport documenten pagina.

In freestyle snowboarden onderscheiden we drie prestatieniveau’s, te weten Rookies (Talentherkenning of TH afgekort), talentontwikkeling (TO) en topsport(TS). Bij de Rookies gaat om het identificeren en het breed opleiden van mogelijk freestyle snowboardtalent. Talentontwikkeling heeft als hoofddoel het opleiden van nationale- tot internationale freestyle snowboarders. Bij topsport draait het om presteren op mondiaal niveau slopestyle, big air of halfpipe. Voor elk van deze fases zijn er talentvoorzieningen.

Individuele limieten duiden een internationaal gebenchmarkte leerlijn van talentwikkeling tot topsport op het hoogste niveau met als doel het behalen van de Olympische Spelen. Bij het behalen van individuele limieten kan een freestylesnowboarder worden voorgedragen voor de nationale selectie. Evenement limieten duiden het niveau waar een boarder aan moet voldoen voor deelname aan grote snowboardwedstrijden. Bij het behalen van evenement limieten kan een snowboarder zich kwalificeren voor deelname aan een grote wedstrijd. Voor een aantal limieten zijn er voorzieningen.

Inhoud

Nationale selectie snowboard freestyle

TeamNL snowboard freestyle
Melissa Peperkamp
Sam Vermaat
Niek van der Velden
Casper Wolf

Beloftes
Katja Dutu
Floris van de Velde
Romy van Vreden
Kai Groeneveld
Pim Wiesen
Edie Markon
Zoë Willemse
Shania Colsters
Demi van Griensven

Limieten snowboard freestyle

De Nederlandse Ski Vereniging beschikt over twee soorten limieten voor snowboard freestyle: individuele limieten en evenementenlimieten. Zowel de individuele- als evenementlimieten voor freestle snowboarden zijn opgesteld op basis van de uitgangspunten zoals deze zijn vastgelegd in het meerjarenbeleidsplan. De Commissie Topsport controleert en toetst deze freestyle limieten op de uitgangspunten van het meerjarenbeleidsplan.

De meest recente evenement limieten voor snowboard freestyle alsmede het huidige meerjarenbeleidsplan kun je vinden in het limietenboekje op de topsport documenten pagina.

Evenementenlimieten snowboard freestyle

Om in aanmerking te komen voor deelname aan grote wedstrijden zijn evenementlimieten opgesteld door de technische staf van de Nederlandse Ski Vereniging. Evenementenlimieten zijn wedstrijdresultaten die freestyle snowboarders moeten behalen om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld deelname aan (jeugd) Olympische Spelen, (jeugd)wereldkampioenschappen, Europa Cup, World Cup en andere grote wedstrijden.

Olympische evenementlimieten snowboard freestyle
De limieten voor de Olympische snowboard freestyle evenementen worden in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF opgesteld. Dit zijn normen en limieten voor evenementen waarbij de atleten vanuit NOC*NSF worden afgevaardigd. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de Olympische Spelen, maar ook evenementen als het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EJOWF of EYOWF) en Youth Olympic Wintergames (YOG) vallen onder NOC*NSF.

Overige evenementlimieten freestyle snowboarden
De limieten voor overige evenementen worden door de technische staf van de Nederlandse Ski Vereniging opgesteld op basis van de uitgangspunten zoals deze zijn vastgelegd in het meerjarenbeleidsplan. De Commissie Topsport controleert en toetst deze limieten op de uitgangspunten van het meerjarenbeleid.

Procedure evenementen deelname snowboard freestyle
Na het behalen van (een) evenementlimiet(en) is elke freestyle snowboarder die geen lid is van de nationale selectie zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van behaalde limieten aan de technische staf van de NSkiV (mailen via sportsecretariaat). Dit kun je ook samen met jouw trainer doen. De technische staf van de NSkiV draagt na een eerste check de atleet voor aan de Topsport Commissie. De Commissie Topsport controleert en toetst vervolgens de ingediende limieten op representativiteit.

  1. Check de limieten voor het betreffende evenement in het limietenboekje
  2. Controleer de inschrijfdata en aanmeld deadlines* in de officiële uitnodging van het betreffende evenement op de FIS website voor snowboard park and pipe
  3. Stuur tijdig een mail naar het sportsecretariaat met de topsportcoördinator in de CC met de gewenste aanmelding.

* LET OP! Grote evenementen hebben vaak meerdere maanden van tevoren de eerste deadline

Individuele limieten snowboard freestyle

Om in aanmerking te komen voor de nationale selectie zijn individuele limieten opgesteld door de technische staf van de Nederlandse Ski Vereniging.

Procedure nationale selectie snowboard freestyle
Na het behalen van (een) individuele limiet(en) draagt de technische staf van de NSkiV de betreffende snowboarder voor aan de Commissie Topsport als nationaal selectielid snowboard freestyle. De Commissie Topsport controleert en toetst vervolgens de behaalde limieten op representativiteit. De nationale selectie snowboard freestyle wordt per seizoen samengesteld. Indien je reeds in het Rookie, TO of TS programma zit zal de technische staf de selectieleden voordragen.

De meest recente limieten en processen over snowboard freestyle kun je terugvinden in het limietenboekje op de topsport documenten pagina.

TH Talentherkenning Rookie Team

Denk jij dat je het in je hebt om later een professionele snowboarder te worden? Het Rookie Team is daarvoor een mooie kans. Het is de jeugdselectie (talentherkenning) van de Nederlandse Ski Vereniging en is de opstap naar de talentontwikkelings- en nationale selectie snowboard freestyle. De snowboarders uit het Rookie Team worden begeleid in hun weg naar de snowboardtop op de onderdelen slopestyle en big air. De snowboarders uit het Rookie Team nemen deel aan een extra trainingsprogramma i.c.m. hun sneeuwprogramma bij een van de talententeams (de SHRED Masters en het Xtreme Team). Dit programma bestaat uit zowel trainingen in het park als techniektrainingen in Zoetermeer en Landgraaf, sneeuwtrainingen in het buitenland en internationale wedstrijden. Ook wordt er getraind in de turnhal en op Papendal en staan er onderwerpen als voeding en mentale coaching op het programma.

Selectiedag Rookie Team

Elk seizoen wordt middels een selectiedag naar nieuwe aanwas voor het volgende seizoen gezocht. Tijdens de selectie worden de snowboarders beoordeeld en gecoacht op de volgende onderdelen: techniek, schansen en rails. Wanneer je al eerder op de selectiedag bent geweest, beoordelen we naast je specifieke snowboardtalent ook de progressie die je hebt gemaakt. Op basis van een scoutingrapport tijdens de selectiedag kunnen sporters worden geselecteerd voor een zomerstage bij het Rookie Team. Tijdens deze zomerstage krijgen de trainers een nog beter beeld van de sporters en krijgt de sporter de mogelijkheid zichzelf nog verder te ontwikkelen. Na de zomerstage wordt er door de trainersstaf besloten of de sporter een uitnodiging voor het team krijgt. Na opname in het Rookie Team worden de sporters ondersteund met trainingen en begeleiding.

De Rookie Team selectiedag wordt ieder jaar georganiseerd. Je kunt jouw talent als eerste ontwikkelen bij verschillende freestyle teams in Nederland. Zoek daarvoor een wedstrijdteam bij jou in de buurt.

TO Talentontwikkeling snowboard freestyle

De Nederlandse Ski Vereniging heeft samen met NOC*NSF een talentprofiel snowboard freestyle vastgesteld waarin staat beschreven aan welke voorwaarden een boardtalent moet voldoen voor een Belofte, Nationaal Talent (NT) of Internationaal Talent (IT) status. Jonge talentvolle freestyle snowboarders onder de 16 jaar komen in aanmerking voor een Beloftenstatus van NOC*NSF. Freestyle snowboarders van 16 jaar en ouder hebben nog steeds de mogelijkheid om een Beloftenstatus te verwerven maar kunnen op basis van hun resultaten ook in aanmerking komen voor een andere talentstatus (nationaal talent, internationaal talent). Het programma wordt bij aanvraag inhoudelijk getoetst door de technische staf van de Nederlandse Ski Vereniging.

Dankzij een talentstatus (belofte, nationaal talent, internationaal talent) kunnen freestyle snowboarders gebruik maken van bepaalde topsportfaciliteiten en –begeleiding, zoals onderwijs op Topsport Talentscholen.

Lees meer op de NOC*\NSF talentvoorzieningen website

Beloftestatus procedure snowboard freestyle

Bij een beloftestatus aanvraag snowboard freestyle wordt het programma wordt inhoudelijk getoetst door de technische staf van de Nederlandse Ski Vereniging.

De talentstatus procedure begint met het het invullen van het talentstatus aanvraag formulier (voor 1 mei 2023) op de topsport documenten pagina en is alleen voor atleten vanaf geboortejaar 2012 en ouder.

TS Topsport snowboard freestyle

Focusprogramma

In samenwerking met het NOC*\NSF heeft de NSkiV een (fulltime) topsport- en opleidingsprogramma ingericht op Papendal. De NSkiV selecteert jaarlijks kansrijke freestyle snowboarders welke de potentie hebben om binnen vier jaar uit te groeien tot worldcup snowboarders van olympisch niveau om de laatste stap naar de wereldtop te kunnen maken. De ondersteuning van deze atleten is sterk gericht op de reeds behaalde resultaten, maar ook op de potentie die de atleet heeft om door te groeien tot een olympisch atleet op de komende Spelen.

Topsport status

Sportkoepel NOC*NSF kent voor topsporters ook een aantal statussen (A-, HP- en selectiestatus). Hiervoor zijn bepaalde resultaten in internationale top big air, slopestyle of halfpipe wedstrijden vereist. Alleen NOC*NSF kan aan freestylesnowboarders een topsportstatus verlenen. Hoewel de topsportstatus aan individuele snowboarders wordt verleend, is de procedure die gevolgd moet worden om een status te krijgen er één tussen NOC*NSF en de Nederlandse Ski Vereniging.

Om in aanmerking te komen voor een A-status snowboard freestyle is de basis een top prestatie op WK, Olympische Spelen en/of Internationale topsportevenementen met zwaar internationaal deelnemersveld. De High Potential-status is voor freestyleboarders met een uitzonderlijk perspectief, waarbij de verwachting is dat zij snel aansluiting vinden bij de mondiale top en een hoog perspectief hebben op een positie bij de mondiale top.

Kijk voor meer informatie op de NOC*NSF topsportstatus website

Onderwijs voor snowboard freestyle talenten en topsporters

Voor de snowboardsport is de mogelijkheid om in het buitenland te kunnen trainen en deelnemen aan big air, slopestyle of halfpipe wedstrijden van essentiëel belang in de ontwikkeling, dit is meer mogelijk dankzij speciaal topsport onderwijs. Topsport Talentscholen kunnen rekening houden met jouw sportieve ambities en het onderwijs optimaal afstemmen. Topsport onderwijs is beschikbaar voor freestyle snowboarders met een A-, Selectie-, of HP-status en voor talentvolle freestyle snowboarders met een IT(internationaal talent)-, NT(nationaal talent)- of belofte status.

Topsport Talentscholen hebben extra onderwijsvoorzieningen en speciale begeleiding zoals:

  • flexibel lesrooster
  • gespreid examen (2 schooljaren)
  • (deels) ontheffing
  • aanpassen huiswerk, repetities en/of schoolonderzoeken
  • extra voorzieningen om problemen veroorzaakt door afwezigheid op te lossen
  • deskundige topsporttalentbegeleider(s) en docenten

Sinds 1 januari 2021 kunnen naast Topsport Talentscholen ook gewone scholen faciliteiten bieden aan individuele talentvolle wedstrijdsnowboarders met een NOC*NSF-status. Dat is vooral fijn wanneer de Topsport Talentschool niet de juiste opleiding biedt of ver weg is. Kijk voor meer informatie over onderwijs combineren met snowboard freestyle op de websites van NOC*NSF TeamNL onderwijs en het Expertise Centrum Voortgezet Onderwijs en Topsport.

Official partners
Partners
Championship venues