Talentstatus-testen alpineskiën 2024 afgerond


Jaarlijks worden de nationale alpineski-talenten uit de laatste vijf jeugdjaargangen getest om in aanmerking te kunnen komen voor een officiële NOC*NSF (belofte) talentstatus. Getalenteerde wintersportatleten kunnen dankzij onderwijsvoorzieningen verbonden aan de talentstatus, de benodigde sneeuwmeters maken om zich te ontwikkelen tot topskiërs.

Skivaardigheidstest in Kaprun

Eind april werden de talenten op de gletsjer van Kaprun, Oostenrijk, getest op verschillende skivaardigheden in prachtige omstandigheden. Een dag op (korte) slalomski’s en een dag op (lange) reuzenslalomski’s. Van korte bochten skiën tot lange bochten carven. Op pistes ritmisch skiën, snelle afdaalsprongen maken of in verspoord terrein laten zien wat je in huis hebt. De atleten werden uitgedaagd hun beste skiën te laten zien aan een team van totaal 15 beoordelaars. De beoordelaars waren een mix van gediplomeerde talententeamtrainers, Oostenrijkse professionals en NSkiV-staf.

Fysieke testen op Papendal

Afgelopen zondag werden de laatste testen afgenomen in Nederland op de atletiekbaan van Papendal, de inspirerende omgeving en het thuis van TeamNL. De baan ligt verscholen in een kuil in de bossen en met het prachtige weer op moederdag, steeg de temperatuur al snel boven vijfentwintig graden. Middels 3000m hardlopen, verschillende sprongvarianten en krachtoefeningen werden fysieke kwaliteiten getest.

Toekenning van de talentstatus

Afhankelijk van bovenstaande testresultaten, een toetsing van de wedstrijdresultaten en de kwaliteit van het te volgen programma kan de status worden toegekend. De fysieke testen, skivaardigheidstesten, de beoordeling van de wedstrijdcijfers en de kwaliteit van het programma zijn onderdeel van de afspraken met het NOC*NSF omtrent het verlenen van talentstatussen. De uitslagen worden gedeeld met de atleten, zodat zijzelf (en hun ouders) weten op welke punten ze welke scores hebben behaald en welke kansen of uitdagingen aangepakt moeten worden.

Wil je ook wedstrijden skiën? Meld je dan aan bij een club of vereniging in de buurt, kijk op https://www.nskiv.nl/organisaties. Meer informatie over alpineskiën topsport vind je op https://www.nskiv.nl/topsport/alpineskien.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues