Alpineskiër Marcel Hirscher maakt comeback onder Nederlandse vlag

Beeld: Jörg Mitter / VAN DEER-Red Bull Sports

Marcel Hirscher (35) maakt zijn comeback als professioneel alpineskiër! De tweevoudig Olympisch kampioen en achtvoudig winnaar van de overall wereldbeker zal vanaf het aankomende skiseizoen 2024/2025 uitkomen onder de Nederlandse vlag. De Oostenrijkse skibond (ÖSV) heeft Hirscher inmiddels vrijgegeven.

Nederlandse moeder en Oostenrijkse vader

Dat Hirscher er, vijf jaar nadat hij zijn actieve carrière beëindigde, voor kiest om onder de Nederlandse vlag terug te keren is geen verrassing; als zoon van een Oostenrijkse vader en Nederlandse moeder had hij altijd al een dubbele nationaliteit. Sportief gezien betekent de overstap dat Hirscher komend seizoen zal starten gebruikmakend van een licentie van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV). “Vijf jaar geleden ben ik met pensioen gegaan, inmiddels ben ik 35 jaar oud. Mijn comeback moet dus ook in dat licht worden gezien: ik wil vooral graag de mogelijkheid hebben om weer aan wedstrijden mee te doen, gewoon omdat ik het leuk vind. Ik heb een uitstekende verstandhouding met de ÖSV en ben ze dankbaar voor alles wat we hebben bereikt. Dit nieuwe project is het beste te realiseren als Nederlander.”, aldus Hirscher.

Van grote waarde voor het skiën en de Nederlandse wintersport

Wopke de Vegt, technisch directeur NSkiV, vertelt: “Wij zijn verguld met de keuze van Marcel en hopen dat dit van grote waarde zal zijn voor niet alleen het skiën, maar alle sneeuwsporten die onder de NSkiV vallen. In die zin is het ook een geweldige match: Marcel is iemand die altijd zijn eigen team om zich heen heeft gecreëerd en volledig zijn eigen plan getrokken heeft. Zo denken wij ook: in maatwerktrajecten die de optimale situatie voor onze TeamNLsnow-atleten garanderen. We gaan dus niet alleen profiteren van zijn sportieve bijdrage, maar ook van de schat aan kennis en ervaring die hij met ons gaat delen.”

Ook Frits Avis, de algemeen directeur van de NSkiV, is positief gestemd: “Het feit dat Marcel Hirscher van plan is om voor Nederland en de NSkiV uit te gaan komen is een absolute eer voor ons. Marcel is een wereldwijd icoon en een inspiratie voor alle skiërs en wintersporters in Nederland. We hopen dat hierdoor de interesse en het enthousiasme voor wintersport een impuls zullen krijgen in ons toch al wintersportgekke land.”

En nu?

De komende maanden zal Hirscher zich focussen op de voorbereidingen voor komend seizoen. In lijn met het topsportbeleid van de NSkiV zal gekeken worden aan welke sportieve criteria Hirscher op dit moment voldoet en op welk internationaal niveau hij zijn comeback zal gaan maken. De officiële presentatie van Hirscher zal in aanloop naar komend seizoen plaatsvinden, gezamenlijk met de presentatie van TeamNLsnow.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues