Youth Olympic Games 2024: Katja, Sam en Guusje zijn er klaar voor!

Beeld: Guusje de Booy

Vandaag gaan in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en Gangneung de Jeugd Olympische Spelen van start. Er is een flinke TeamNL-delegatie afgereisd naar de locatie van de Winterspelen van 2018 om zich te meten met de internationale jeugdtop. Onder die delegatie vallen ook Guusje de Booy, Katja Dutu en Sam van Lieshout. De Nederlandse snowboardsters zijn er klaar voor en hebben ontzettend veel zin om het beste van zichzelf te laten zien! Wij wensen de dames alvast heel veel succes!

Zenuwen? Welke zenuwen?

Afgelopen week lukte het, ondanks het drukke schema, om de dames een paar vragen te stellen. Uiteraard vroegen we hoe het met de zenuwen ging. Sam houdt haar hoofd cool, ‘tot op heden heb ik geen last van zenuwen!’. Ook Katja is nog redelijk kalm. ‘Het gaat eigenlijk wel prima, ik probeer niet echt te focussen op het feit dat het een grote wedstrijd is. Daardoor voelt het minder eng aan en hou ik m’n zenuwen in bedwang.’

Wat zijn je doelen voor de Youth Olympic Games?

Ook hadden we het over welke doelen Sam, Guusje en Katja hebben gesteld voor hun deelname aan de Jeugdspelen. Guusje vertelt hierover: ‘Ik ben sta in de top vij van beste YOG-deelnemers in mijn discipline en ik ga er alles aan doen om te laten zien dat ik die plek verdien. Hopelijk lukt het zelfs om die plek te verbeteren!’ Aan motivatie dus geen gebrek bij de snowboardcrosser! Katja heeft als doel gezet om de run die ze gepland heeft te landen en het beste uit haarzelf te halen in Zuid-Korea. Ook Sam legt de lat hoog voor zichzelf: “Mijn doel is natuurlijk om de top vijf te halen!” Maar ook zij geeft aan dat ze al tevreden is als het lukt om een goede run te laten zien en alles te landen.

Hoe heb je je voorbereid op deze wedstrijden?

Voor zo’n groot internationaal toernooi moet je natuurlijk de nodige voorbereidingen treffen. Niet alleen qua trainingen, maar ook op mentaal gebied. De snowboardsters hebben afgelopen weken een speciaal jetlag-protocol gevolgd om ervoor te zorgen dat ze geen last hebben van een jetlag als ze in Korea aankomen. Guusje vertelt hierover: ‘Ik sta inmiddels om 4 uur ’s ochtends op om al in het Koreaanse ritme te komen. Dan hoef ik me daar niet meer druk over te maken als ik eenmaal ben geland.’ Zoals voor de meeste wintersporters geldt: ook in de zomer is het keihard trainen. Dat gold ook voor deze meiden: ‘Van de zomer hebben we veel op de airbag getraind om in vorm te blijven en te kunnen verbeteren’, aldus Sam. Guusje heeft afgelopen zomer nog een trainingskamp in Chili gevolgd en is ook in Europa nog een paar keer naar de gletsjer geweest om te trainen.

Waar kijk je het meest naar uit bij de Jeugd Olympische Spelen?

Mogen meedoen aan een groot internationaal toernooi is natuurlijk al een prestatie en beleving op zichzelf. Samen met andere Nederlandse wintersporters maken ze er ongetwijfeld een mooie tijd van in Korea. We vroegen ze nog even waar ze het meest naar uitkijken komende week. Voor Katja was dat antwoord simpel: ‘Ik wil gewoon zoveel mogelijk plezier hebben, dat is het belangrijkst!’. Ook voor Sam was dit geen moeilijke vraag: ‘Natuurlijk kijk ik onwijs uit naar m’n eigen wedstrijden! Maar ik vind het ook echt tof om voor TeamNLsnow uit te mogen komen!’

Programma voor Guusje, Sam en Katja

Uiteraard hopen we dat alle Nederlandse deelnemers er een mooi toernooi van maken en we duimen natuurlijk een beetje extra voor onze snowboardsters. Voor iedereen die met ons mee wil duimen, zetten we hieronder even op een rijtje wanneer Guusje, Sam en Katja in actie komen. Heel veel succes meiden!

Onderdeel Dag Deelnemende atleet
Snowboardcross kwalificatie Zaterdag 20 januari Guusje de Booy
Snowboardcross finals Zaterdag 20 januari Guusje de Booy
Slopestyle Woensdag 24 januari Katja Dutu en Sam van Lieshout
Big air kwalificaties Zaterdag 27 januari Katja Dutu en Sam van Lieshout
Big air finals Zondag 28 januari Katja Dutu en Sam van Lieshout

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues