Slalomskiën voor skiërs van alle niveaus en leeftijden bij MRD Race Department

MRD Race Department is de vereniging waar gepassioneerde skiërs van alle leeftijden en achtergronden hun slalomtechnieken kunnen verbeteren op een laagdrempelige manier. Onlangs ben ik naar Montana Snowcenter in Westerhoven, de thuisbasis van de vereniging, gereden om eens een training mee te doen. Anderhalf uur later waren er door een paar simpele oefeningen al grote stappen voorwaarts gemaakt in het skiën. Trainen bij deze vereniging onder begeleiding van zowel ervaren als jonge gepassioneerde trainers is dus echt een aanrader.

De vereniging bestaat sinds 2016 en heeft zich inmiddels ontwikkeld naar een organisatie met circa 30 leden, waarvan het overgrote gedeelte gretig gebruik maakt van alle trainingsmomenten. Elke donderdag is er een trainingsblok van anderhalf uur. De ambitie om ooit nog het niveau van een Maarten Meiners of een Kiara Derks te behalen hebben ze allemaal niet, maar het zijn wel enthousiastelingen die ontzettend veel plezier halen uit het op een structurele manier bezig zijn met de skisport en voldoening halen uit het blijven verbeteren van zichzelf.

Veel persoonlijke aandacht tijdens de trainingen

Een doorsnee training, zoals de training die ik heb bijgewoond, bestaat uit twee verschillende onderdelen. Het eerste deel van de training bestaat dan uit techniektraining, meestal op twee ski’s, maar het zal je verbazen hoeveel je kunt leren door te skiën op één ski (zoals ook al valt te lezen op de website van MRD). Hier kwam ik zelf al gelijk achter, want we mochten de training beginnen met enkele afdalingen op één ski. Na een paar bijna valpartijen in de eerste twee afdalingen, ging de techniek in de afdaling daarop zienderogen vooruit met dank aan een paar goede tips van de trainers. Uiteindelijk kwam ook ik soepel op één ski naar beneden, iets wat ik na de eerste afdaling nog voor onmogelijk had gehouden. Er wordt dus met behulp van persoonlijke tips en oefeningen training op maat per deelnemer gegeven. Ieder lid heeft zijn/haar eigen aandachtspunten en hier passen de trainers zich moeiteloos op aan.

In het tweede deel worden er daadwerkelijk slalompalen gestoken om de aangeleerde technieken in de praktijk te brengen. Het is onwijs leuk om eens te ervaren hoe het voelt om eens door de palen te skiën en jezelf wederom elke afdaling te verbeteren.

Uiteraard kan je net als ik een gratis proeftraining doen. Dit om te kijken of het iets voor je is en om het skiniveau te bepalen. De proeftraining is gratis. Bevalt de proeftraining? Dan kan je lid worden van de vereniging. De minimale leeftijd is 16 jaar. Ze bieden verschillende pakketten aan, waarbij je een keuze kan maken tussen het volgen van trainingen het hele jaar of slechts een gedeelte van het jaar.

Meer informatie vind je op http://www.mrd.ski/

Ben je (oud) wedstrijdskiër of -trainer en vind je het leuk om (gast-)trainingen te verzorgen? Neem dan contact op met MRD voor de mogelijkheden en verdiensten.

Montana Snowcenter biedt voldoende mogelijkheden voor de trainingen

Montana Snowcenter heeft twee vrij korte pistes. Echter, dat heeft ook als voordeel dat de trainer je hele afdaling vanaf één punt kan zien, en je direct kan corrigeren. De wachttijden zijn kort, en dus is er veel contact met de trainer. De baan leent zich daardoor uitstekend voor trainingsdoeleinden. Daarnaast bevordert het de gezelligheid en de teamspirit onder de leden.

De hal bestaat uit twee pistes. De linkerpiste is het kortst met aan beide zijden een lopende band. Het is een echte oefenpiste voor de allerkleinsten of voor wie nog nooit op ski’s heeft gestaan. De piste ernaast is iets langer, maar niet echt steiler. Dit is dan ook de piste waarop de trainingen van de vereniging plaatsvinden. Je komt boven met een sleeplift of lopende band, en buiten het gewone afdalen vind je er enkele freestyle obstakels.

Achter het glas van de ‘Montana bar’ waar je terecht kunt voor een hapje of drankje kun je alles goed volgen. Na afloop van de trainingen wordt hier dan ook vaak nog een drankje gedaan. Als de horeca buiten het seizoen al gesloten is na afloop van de training, drinkt een aantal mensen wat op de parkeerplaats.

Montana Snowcenter ligt direct naast het enorme vakantiepark Kempervennen. Misschien wel het mooiste van Montana Snowcenter ligt op het dak: hier voorzien meer dan drieduizend zonnepanelen de hal van energie.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues