Vooruitblik World Cups: eerste World Cup in twee maanden voor De Blois


We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week komen Glenn de Blois, Niek van der Velden, Casper Wolf, Sam Vermaat, Melissa Peperkamp en Janneke Berghuis in actie.


World Cup snowboardcross in Cortina d’Ampezzo met Glenn de Blois

De laatste keer dat we Glenn de Blois in actie zagen op een World Cup was op 4 december 2022 te Les Deux Alpes. Dit was tevens de enige World Cup waarop hij dit seizoen actief was. In Cervinia, halverwege december, verscheen De Blois wegens een blessure niet aan de start en de World Cup van Montafon werd gecanceld. Eindelijk zien we De Blois zaterdag 4 februari weer in actie op het allerhoogste niveau.

Dat het al enige tijd geleden is dat De Blois aan de start van een World Cup stond betekent niet dat de Nederlander heeft stilgezeten. Natuurlijk heeft hij veel trainingsdagen in de benen, maar ook verscheen hij aan de start bij andere wedstrijden. En dat deed hij niet onverdienstelijk. Zo won hij de European Cup-wedstrijd in het Oostenrijkse Reiteralm. Al eerder dit seizoen werd De Blois ook al tweede op de European Cup in Pitztal.

Aanvang kwalificatie snowboardcross: zaterdag 4 februari vanaf 11.00.
Aanvang snowboardcross: zaterdag 4 februari vanaf 18.30.

Bekijk de World Cup snowboardcross in Cortina d’Ampezzo live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Cortina d’Ampezzo: mondain skigebied in het hart van de Dolomieten

Het ‘stadse’ dorp van Cortina d’Ampezzo ligt midden in de landschappelijk zeer indrukwekkende Ampezzo vallei. Het chique en mondaine dorp ligt op een hoogte van 1224 meter. Naast Cortina liggen verschillende niet al te grote deelgebieden. Tofana is het grootste, gevolgd door Faloria en Cinque Torri Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Cortina d’Ampezzo.


World Cup snowboard freestyle: slopestyle in Mammoth Mountain met Niek van der Velden, Casper Wolf, Sam Vermaat en Melissa Peperkamp

De nationale selectie snowboard freestyle heeft de oversteek gemaakt naar de Verenigde Staten. Deze week staan ze daar aan de start van de World Cup slopestyle in Mammoth Mountain. Het zal de derde keer dit seizoen dat de voltallige Nederlandse selectie aan de start zal verschijnen van een World Cup, nadat de selectie ook al volledig was vertegenwoordigd in zowel Kreischberg als Laax.

De hoogtepunten van dit seizoen tot nu toe zijn de finaleplaatsen voor Niek van der Velden (vierde in Copper Mountain) en Melissa Peperkamp (vierde in Edmonton, zevende in Kreischberg). Eerder dit seizoen waren zowel Van der Velden als Peperkamp dus al goed in vorm bij wedstrijden in Noord-Amerika. Van der Velden heeft bovendien goede herinneringen aan Mammoth Mountain zelf, want begin 2022 werd hij daar tweede op de World Cup.

Sam Vermaat is de laatste weken goed op dreef en toont veel progressie. Dit resulteerde in een 17e plek in Laax en een 25e plek in Kreischberg. Casper Wolf blesseerde zich nog vervelend in aanloop naar de eerste World Cup van het seizoen in Chur. In Kreischberg en Laax stond Wolf weer aan de start en langzamerhand komt het goede gevoel weer terug bij de snowboarder.

Aanvang kwalificatie slopestyle (v): woensdag 1 februari vanaf 17:50.
Aanvang kwalificatie slopestyle Heat 1 (m): woensdag 1 februari vanaf 20:25.
Aanvang kwalificatie slopestyle Heat 2 (m): woensdag 1 februari vanaf 23:00.
Aanvang slopestyle: vrijdag 3 februari vanaf 18:30.

Bekijk de World Cup slopestyle in Mammoth Mountain live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.


World Cup freestyle skiën: moguls in Deer Valley met Janneke Berghuis

De eerste drie World Cups van het seizoen werden allemaal georganiseerd in de eerste helft van december. De World Cup in Val St. Come was de vierde World Cup van het seizoen en vond afgelopen weekend plaats. In die eerste World Cups had Berghuis de stijgende lijn in haar prestaties te pakken. De vraag was of ze die lijn anderhalve maand later nog steeds wist vast te houden. De 21-jarige Berghuis moest zich ditmaal tevreden stellen met een 27e plek. De overwinning ging naar de Japanse Anri Kawamura.

De volgende World Cup moguls vindt plaats in Deer Valley (VS) van 2 tot en met 4 februari.

Aanvang kwalificatie moguls: donderdag 2 februari vanaf 22:25.
Aanvang moguls: vrijdag 3 februari vanaf 3:30.
Aanvang kwalificatie dual moguls: zondag 5 februari vanaf 0:15.
Aanvang dual moguls: zondag 5 februari vanaf 3:30.

Bekijk de World Cup freestyle skiën in Deer Valley live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues