Vooruitblik World Cups en WK paraskiën: week begint met zilver voor Kampschreur

Podium super-G met Jeroen Kampschreur. Beeld: Photoset ES / Toni Grases.

We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week komen Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Barbara van Bergen, Maarten Meiners, Michelle Dekker en Janneke Berghuis in actie.

De zitskiërs komen in actie op het WK paraskiën in Espot.

Tegelijkertijd vinden er deze week twee grote internationale evenementen plaats voor de jeugd. Zo zijn Sam van Lieshout, Youri Zorge en Daan Stam actief op het EYOF. Op het JWK komen Ties de Jonge, Jurre Jeurissen en Noa Rabou in actie.


Wereldkampioenschap paraskiën in Espot met Kampschreur, De Langen en Van Bergen

Ondanks ongebruikelijk warme temperaturen in het grootste deel van Europa deze winter, slaagden de organisatoren in Espot erin genoeg sneeuw veilig te stellen om de hellingen voor alle wedstrijden te prepareren, waardoor het leek dat de wereldkampioenschappen konden plaatsvinden zoals gepland. Op zaterdag en zondag werden de wedstrijden echter afgelast in verband met de zeer harde wind in het skigebied. Op maandag konden de atleten dan eindelijk naar beneden op de super-G.

Jeroen Kampschreur werd in Lillehammer vorig jaar wereldkampioen op het onderdeel super-G. Na zijn acht eerdere wereldtitels, voegde Kampschreur vlak voor de Paralympische Spelen een negende wereldtitel aan zijn palmares toe. De Nederlander was toen veel te snel voor z’n Noorse rivaal Jesper Pedersen. De zitskiër gaat voor een constant WK: “Doelstellingen zijn voor mij op dit moment niet bepaalde resultaten. De pistes zijn vrij vlak, dus dat is in mijn nadeel. Mijn doelstelling is vooral om op mezelf te focussen en zo goed als mogelijk met de omstandigheden als zachte sneeuw, eventueel onrustige pistes en glijstukken om te gaan.”

Barbara van Bergen kende een rommelig begin van het seizoen met een blessure en ziekte, maar is nu gelukkig weer helemaal fit: “Mijn voorbereidingsseizoen was verre van optimaal, dus belangrijk is om me puur op het skiën te richten en niet op de resultaten. En dan wie weet…”

De week begon op maandag met zilver voor Kampschreur op de super-G. De Nederlander kwam slechts een honderste van een seconde tekort voor het goud. De Japanner Morii was net te snel.

Het (nieuwe) schema voor de komende wereldkampioenschappen is als volgt:

  • 23 januari - super-G
  • 24 januari - Combinatie
  • 25 januari - Afdaling
  • 26 januari - Reuzenslalom - vrouwen
  • 27 januari - Reuzenslalom - mannen
  • 28 januari - Slalom - vrouwen
  • 29 januari - Slalom - mannen

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen mensen dus kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.


World Cup alpineskiën: reuzenslalom in Schladming met Maarten Meiners

De resultaten van Maarten Meiners zijn dit seizoen, mede wegens ziekte in december, nog niet zoals de Nederlander zelf had gehoopt. Toch blijft de Nederlander kenmerkend positief. De World Cup van Schladming is ter vervaning van de afgelaste World Cup in Garmisch-Partenkirch.

We zijn inmiddels halverwege het World Cup-seizoen op de reuzenslalom en dus begint het ook interessant te worden om naar het klassement te kijken. Voorlopig is het de man in vorm, Marco Odermatt, die fier aan de leiding van dit klassement gaat met 460 punten. Henrik Kristoffersen staat voorlopig tweede met 345 punten.

Aanvang reuzenslalom 1e run: woensdag 25 januari vanaf 17:45.
Aanvang reuzenslalom 2e run: woensdag 25 januari vanaf 20:45.

Bekijk de World Cup reuzenslalom in Schladming live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups alpineskiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Schladming: authentiek mijnstadje omgeven door Alpenreuzen

Midden in het skigebied Schladming - Dachstein ligt het bekende Schladming, een stads aandoende, oude nederzetting omgeven door bergen. Schladming vormt de kern van het skigebied Schladming - Dachstein. Het ligt centraal in het Ennstal en is omringd door een oude stadsmuur en beboste hellingen. In het noorden wordt de stad begrensd door het Ramsau-plateau en het bijna drie kilometer hoge Dachstein-massief. In het zuiden grenst het stadje aan de Niedere Tauern, een onderdeel van de Alpenhoofdkam. Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Schladming.


World Cup snowboarden: parallelreuzenslalom in Blue Mountain met Michelle Dekker

Michelle Dekker stond vorige week aan de start van twee World Cups in het Bulgaarse Bansko, wat resulteerde in een zesde en een negende plek. Deze week zien we Dekker in actie aan de andere kant van de wereld, want de volgende World Cup vindt plaats in Blue Mountain, Canada. En ook in dit geval gaat het om een dubbele World Cup met zowel een wedstrijd op donderdag als op vrijdag.

Aanvang kwalificatie parallelreuzenslalom: donderdag 26 januari vanaf 15:30.
Aanvang finals parallelreuzenslalom: donderdag 26 vanaf 19.30.
Aanvang kwalificatie parallelreuzenslalom: vrijdag 27 januari vanaf 15:00.
Aanvang finals parallelreuzenslalom: vrijdag 27 januarivanaf 19.00.

Bekijk de World Cup parallelreuzenslalom in Blue Mountain live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.


World Cup freestyle skiën: moguls in Val St. Come met Janneke Berghuis

Het is alweer even geleden dat we Janneke Berghuis in actie zagen op een World Cup. De eerste drie World Cups van het seizoen werden allemaal georganiseerd in de eerste helft van december. De World Cup in Val St. Come is de vierde World Cup van het seizoen en zal komend weekend plaatsvinden. In die eerste World Cups had Berghuis de stijgende lijn in haar prestaties te pakken. De vraag is of ze die lijn anderhalve maand later nog steeds weet vast te houden.

Aanvang moguls: vrijdag 27 januari vanaf 1:00.
Aanvang dual moguls: zaterdag 28 januarivanaf 1.00.

Bekijk de World Cup freestyle skiën in Val St. Come live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues