Bedafloppet werd beslist in het zand


Langlaufvereniging Bedaf kan terugzien op een uitstekend georganiseerde wedstrijd, die onderdeel uitmaakt van de Holland Cup Noordse sporten (HCN). Een serie nationale wedstrijden, die wordt gehouden in de sneeuw, op rolski’s of nylon borstelbanen.

Bedaf kiest sinds vier jaar voor een sprint op de (borstel)baan. De achterstand die daarbij werd opgelopen bepaalde de startvolgorde voor de afsluitende lange wedstrijd in het zand. In de wedstrijdklasse kreeg men te maken met vier rondes, de breedtesporters met twee rondes en de jeugd, veteranen en Special Olympics-sporters liepen in het zand één ronde van 800 meter.

Zoals bij vrijwel iedere langlaufwedstrijd, bleek het ook hier weer zwaar te zijn. Glijden over zand geeft weerstand en drie heuvels beklimmen per ronde kost veel energie! Bij de jeugd was Hugo Hooijberg de snelste, direct gevolgd door de Bedaf-atleten Antonio Dinis da Silva Canha, Fleur van Malsen en Guusje Smit.

De Special-Olympics sporters Pim van de Laar, Ingmar van der Steen en Dave de Louw (allen van de Werkgroep Skiën voor Gehandicapten-Uden) kunnen terugkijken op een goed gelopen wedstrijd, evenals de veteranen Ann Ketelaars, Ria van de Hurk en Lourens Boot.

Bij de breedtesport gingen alle ereplaatsen naar Bedafleden, namelijk Sylvie Strooper, Marina Weiss en Ineke Tiemeijer bij de dames en Jos van Amstel, Cor Kersten en Paul van den Hout bij de mannen. De wedstrijdcategorie kende Bedafleden Mariette van Hoof en Matti Baggerman op plek 1 en 2, gevolgd door Judith van Gool. Bij de heren was Stephan van Eijk (Langlaufvereniging Gouda) een ijzersterke winnaar, met Bart Niesten op een keurige tweede en Peter van Driel op de derde plaats.

Langlaufvereniging Bedaf

De thuisbasis van Langlaufvereniging Bedaf is de Bedafse Bergen: een compact en schitterend bosgebied met zandverstuivingen. De vereniging beschikt over een eigen ‘Almhutte’ met daarnaast een kunststof langlaufbaan, waarvan er maar drie in Nederland zijn. Een unieke kans om kennis te maken met deze mooie sport.

Naast trainingen klassiek langlaufen op onze kunststofloipe, rolskiën, cross skaten, nordic walken, krachttraining, biatlon, targetsprint en een algemene conditietraining, organiseren ze tal van sociale en sportieve activiteiten. Ook bieden ze speciale kennismakingsprogramma’s aan. Bij Bedaf kun je trainen op elk niveau, van recreatief tot prestatiegericht. Alle trainingen worden gegeven door gecertificeerde trainers.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt.

Wat is langlaufen?

Waar alpineskiërs van een steile helling zo snel mogelijk beneden moeten komen, vindt langlaufen veelal plaats op een vlakkere ondergrond. Om snelheid te maken, gebruikt een langlaufer spieren in heel het lichaam. Met de armspieren zet hij kracht op de skistokken en met de beenspieren probeert hij de ski’s zo goed mogelijk te laten glijden. Aangezien er in Nederland amper sneeuw ligt, wordt er bij ons voornamelijk gedaan aan rolskiën en langlaufen op matten.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues