Skimateriaal: dragen en lopen voor kinderen

Je hebt je ski’s gehuurd bij de verhuur of je hebt ze vanuit huis meegenomen. Maar hoe komen die ski’s bovenop de berg? En hoe trek ik die grote schoenen aan? Alle tips daarover vind je hier!

Hoe trek ik skischoenen aan?

Skischoenen aantrekken kan lastig zijn, maar wij hebben een aantal stappen en tips voor je!

Stap 1

Trek je sok goed omhoog zodat die netjes zonder kreukels om je voet heen zit.

Stap 2

Open de schnallen van je skischoen.

Stap 3

Druk de lip van je skischoen naar voren.

Stap 4

Ga met je voet in je skischoen tot je niet meer verder komt.

Stap 5

Trek het plastic bij de lip van de skischoen uit elkaar zodat de opening voor je voet groter wordt.

Stap 6

Ga staan.

Stap 7

Druk je voet met al je kracht naar beneden en trek tegelijkertijd aan de lip van je skischoen. Je voet glijd als het goed is in je skischoen.
Lukt het je met deze tips niet? Vraag dan aan je ouders of ze je willen helpen.

Stap 8

Sluit als eerste het klitteband bovenaan je skischoen. Op deze manier kun je de schnallen van je skischoen makkelijk sluiten.

Stap 9

Sluit nu de schnall bij je enkel. Dit is de belangrijkste schnall zodat je voet goed blijft zitten in de skischoen.

Stap 10

Sluit de andere schnallen. Zorg dat je voet goed vast zit in je skischoen maar dat de skischoen niet te strak zit. Je voeten mogen nergens afknellen of pijn doen.

Tips voor je skischoenen

Zorg ervoor dat je thermo ondergoed en je sokken niet dubbel zitten of over elkaar zitten bij het aantrekken van je skischoenen, want daar kun je echt last van krijgen. Daarnaast doen veel wintersporters in de ochtend de schnallen veel te strak. Doe dit niet! De skischoen moet gewoon ‘aan’ zitten. En als door de dag heen de schnallen toch iets te los zitten, dan kun je ze altijd nog iets strakker doen. Helm en goggle mee, handschoenen aan, laatste check of je je liftpas bij je hebt en naar de lift!

Hoe draag ik mijn ski’s?

Vaak is het een stukje lopen naar de skilift en dat kan best wel onhandig zijn met die ski’s in je hand.

Er zijn twee manieren om met ski’s te lopen. Moet je een langer stuk lopen? Dan kun je je ski’s op je schouder leggen. Je maakt een soort van hefboom. De binding van je ski zit achter je schouder en met je arm zorg je ervoor dat de ski niet naar achteren valt. Dan is het belangrijk bij de ski die bovenop ligt dat de stopper van die ski achter de onderste ski zit, anders glijdt je ski zo naar voren. Als je je ski’s op je schouder draagt, kan dat best wel gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te wandelen en wil je een keer omkijken? Doe dit dan rustig en zorg ervoor dat je weet of er iemand in de buurt staat. Wil je je ski’s van je schouders afhalen, kijk dan ook goed om je heen zodat je niemand raakt. Wanneer je maar een klein stukje hoeft te lopen dan kun je de ski’s ook bij de binding vastpakken.

Hoe kan ik op ski’s lopen?

Uiteraard zul je het grootste deel van de dag glijden op je ski’s, maar het zal ook voorkomen dat je (korte) afstanden lopend op je ski’s moet afleggen, omdat het bijvoorbeeld te vlak is om te glijden.

Hulp van je stokken

Op vlak terrein kunnen je stokken je hierbij helpen. Door je af te zetten met je stokken, glijd je echt al een stuk naar voren. Moet je een groter stuk afleggen op vlak terrein dan kun je de skate-langlauftechniek toepassen. De punten van de ski’s zijn uit elkaar en de achterkanten dicht bij elkaar en je schaatst als het ware naar voren. Je stokken helpen voor balans en voor een extra afzet.

Naar boven lopen

Maar hoe moet je lopen op die lange latten als je een stuk naar boven wilt klimmen? Zorg ervoor dat je dwars op de helling staat. Stel je ski’s niet vlak, want dan glijd je naar beneden. Ga op je kanten staan en maak kleine stapjes omhoog zodat de ski’s niet over elkaar kunnen gaan.

Official partners
Partners
Championship venues