Hoe stappen kinderen in een sleeplift?

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat dan kan de skilift één van je grootste uitdagingen zijn. En ga je voor de eerste keer skiën of snowboarden dan ben je vaak te vinden op de beginnershellingen en het zou zomaar kunnen dat je hier nog een sleeplift vindt. En juist die sleeplift is één van de moeilijkste liften die er is. Hoe stap je dan het beste in een sleeplift? Kijk op de pagina voor handige tips.

Skiën

Hoe stap je als skiër in een sleeplift? Kijk de video hieronder voor een aantal tips!

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat dan kan de skilift één van je grootste uitdagingen zijn. En ga je voor de eerste keer skiën dan ben je vaak te vinden op de beginnershellingen en het zou zomaar kunnen dat je hier nog een sleeplift vindt. En juist die sleeplift is één van de moeilijkste liften die er is.

Controle van de liftpas

Elke keer als je de lift neemt (het maakt niet uit welke lift het is) word je gecontroleerd of je wel een geldige skipas hebt. Dit wordt gedaan bij een elektronisch poortje waar je als vanzelf doorheen geleid wordt. Doe de skipas aan de linkerkant van je jas (daar zit de detector), loop langs het poortje en heb je een geldige skipas dan gaat hij vanzelf open.

Soorten sleepliften

Er zijn veel verschillende sleepliften, maar de bekendste zijn toch wel de ankerlift en de ‘pannenkoekenlift’. De laatste wordt zo genoemd omdat de schotel de vorm van een pannenkoek heeft. Wil je de lift instappen dan stap je in het liftspoor. Meestal staat er met een bordje aangegeven waar je precies moet gaan staan. Je stokken doe je in één hand en met je andere hand pak je de stok van de anker of de ‘pannenkoek’ vast en die breng je tussen je benen. Belangrijk is dat je rechtop blijft staan en dat je niet op het schoteltje gaat zitten want dan val je.

Blijven staan

Nu sta je in de lift en we willen natuurlijk dat je blijft staan. Zorg ervoor dat je in je skihouding blijft staan en dat je recht naar voren blijft kijken zodat je in het skispoor blijft glijden. Mocht je toch vallen, dan is er niets aan de hand. Zorg er wel voor dat je zo snel mogelijk uit het liftspoor verdwijnt en ski vervolgens weer rustig naar beneden.

Je bent er!

Kom je boven aan, dan staat er vaak aangegeven dat je uit mag stappen. Pak de lift weer vast en duw de lift van je vandaan. Nu stap je uit het liftspoor en belangrijk daarbij is dat je goed door glijdt zodat je niet in de weg staat voor andere skiërs of snowboarders. In het begin zal de sleeplift echt even wennen zijn, maar vaak staat er beneden wel iemand bij de lift die je kan helpen.

Snowboarden

Een sleeplift als snowboarder instappen is iets anders dan als skiër, misschien zelfs lastiger. Kijk de video hieronder voor een aantal tips!

Controle van de liftpas

Elke keer als je de lift neemt (het maakt niet uit welke lift het is) word je gecontroleerd of je wel een geldige liftpas hebt. Dit wordt gedaan bij een elektronisch poortje waar je als vanzelf doorheen geleid wordt. Doe de skipas aan de linkerkant van je jas (daar zit de detector), loop langs het poortje en heb je een geldige skipas dan gaat hij vanzelf open.

Instappen van de lift

Nu step je naar het liftspoor en ga je in het liftspoor staan. Je achterste voet zet je tegen je achterste binding aan. Je kijkt over je schouder en pakt de lift vast en deze stop je tussen je benen. In het begin zal je uit balans raken, want je staat namelijk dwars tegenover de richting waar de lift je naar toe trekt. Belangrijk is dus dat je in het liftspoor blijft. Kijk goed naar voren en houd je balans. Wanneer je toch valt, dan is er niets aan de hand. Zorg er wel voor dat je zo snel mogelijk uit het liftspoor verdwijnt en dat je weer naar beneden snowboardt.

Uitstappen

Er staat boven vaak met een bordje aangegeven dat je moet uitstappen. Pak de lift vast en duw die van je weg. Step zo snel mogelijk uit het liftspoor, zodat je niemand anders belemmert. De sleeplift is voor snowboarders een stuk moeilijker dan voor skiërs, maar als je dit een paar keer hebt gedaan dan heb je het zo onder de knie.

Tip! Neem ook een kijkje op de wintersport academy. of kijk bij alle wintersporttips

Official partners
Partners
Championship venues