Hoe moet ik carven?

Gaan je parallelle bochten goed? Dan is het tijd om te gaan carven. Je gebruikt hierbij nog meer de taillering van je ski’s (alsof je gaat snijden). Krijg hier tips voor kinderen om te leren carven!

Ski’s kantelen

Carven oefen je op een hele brede blauwe afdaling. Als je wil carven moet je je ski’s kantelen. We moeten dus gaan “kanten”. Dat doe je door op de ‘zijkant’ van je voeten te skiën en je knieën naar de binnenkant van de bocht te kantelen. Met het maken van de bochten rollen je voeten eigenlijk van links naar rechts. Je lichaam past zich aan het maken van bochten aan. Hierbij probeer je zoveel mogelijk te steunen op je buitenbeen.

Binnenbeen optillen

Doe je dit goed? Dan kun je je binnenbeen optillen. Dit kun je oefenen door eerst een halve bocht te skiën. Kijk wel even naar boven voordat je vertrekt. Nu moet je de bochten aan elkaar gaan skiën. Hierbij is de wissel erg belangrijk! Je rolt als het ware over je voeten van je oude buitenbeen, naar je nieuwe buitenbeen.

Snelheid

Snelheid is ook belangrijk. Als je wil carven moet je voldoende snelheid hebben om net als een motorrijder heel erg ‘plat’ in de bocht te gaan liggen. Je buitenste been, waar erg veel kracht op komt, kun je daarbij bijna strekken terwijl je je binnenste been vlak onder je lichaam houdt. Misschien ken je dat nog wel van het leren vallen.

Beweeg naar voren

Als je punten van je ski’s de bocht in gaan, gaat de rest van de ski daar vanzelf in mee. Belangrijk is dus dat je goed in balans blijft door je armen voor je te houden en je gewicht naar voren te bewegen. Tip: blijf met je scheenbenen tegen je schoenen aan staan! Door de voorwaartse beweging behoud je altijd de controle.

Doorsturen van de bocht

Merk je dat je snelheid oploopt? Probeer dan je bochten verder door te sturen of te driften, of een combinatie van beiden. En gaat dit goed? Ga dan naar een rustige rode afdaling.

Vergeet je lichaamsspanning tijdens het carven ook niet! Dat hebben we bij het maken van de korte bochten ook al geleerd.

Meer tips?

Official partners
Partners
Championship venues