Hoe maak ik een bocht op een snowboard?

We gaan het hebben over het maken van bochten op je snowboard. Veel boarders komen dwars op de piste te staan waardoor ze veel remmen in hun bochten. Wat we hier uitleggen is dat je je snowboard zo kunt gebruiken, dat je de kanten het werk kan laten doen en daardoor makkelijker bochten kan sturen. Kijk snel verder voor tips voor kinderen!

Rond sturen

Vaak ben je geneigd om snel in de vallijn naar beneden te boarden. Hierdoor gaat het snowboard steeds harder waarna je het board vaker moet draaien om de snelheid er uit te halen. Makkelijker is om je bochten rond te maken om goed te kunnen sturen. Door meer de breedte van de piste te gebruiken houd je de snelheid ook onder controle. Om goed rond te sturen moet je gebruik maken van je kanten. Deze beweging kun je maken vanuit je benen. Door je enkels en knieën te buigen kun je het board op z’n kant zetten. Als je dat met beide benen tegelijk doet en goed je knieën en enkels buigt, zal het snowboard veel makkelijker sturen.

Kanten

Er is een verschil tussen je frontside en backside bocht. Bij de frontsidebocht is het vaak makkelijker op te kanten. Bij deze bocht sta je op de ‘voorkant’ van je snowboard. Dit wordt ook wel je ‘toeside’ genoemd omdat het ook de kant is waar je tenen bij de sneeuw zijn. Bij de backside bocht moet je het board met je hakken gaan kanten waarvoor je wat dieper moet buigen met je benen. Het lijkt dan op ‘zitten’ terwijl je je tenen naar je toetrekt.
Een goede tip is het bochten aan elkaar knopen in plaats van allemaal losse bochten te maken. Dan kun je vanuit de ene bocht, gelijk een nieuwe maken. Als je steeds iets eerder de volgende bocht inzet, merk je dat door het kanten het board bijna zelf een bocht maakt.

Als je de ronde bochten goed geoefend hebt samen met het buigen van je knieën en enkels zul je merken dat de bochten veel makkelijker gaan en ook nog eens minder energie kost!

Official partners
Partners
Championship venues