De Project ZERO-workshop vergroot het klimaatbewustzijn van jonge snowboarders


Met Project ZERO vergroten we onder andere het klimaatbewustzijn van jonge snowboarders. POW Nederland heeft ons daarbij geholpen en gaf een workshop aan de snowboarders van snowboardtraining.nl. Twee POW-vrijwilligers namen de snowboarders op een interactieve manier mee in de wereld van klimaatbescherming; wat is klimaatverandering, wat zijn de oorzaken en gevolgen ervan en op welke manier kunnen hun eigen acties een verschil maken aan de hand van de zes POW-tekens: informeer jezelf, wees je bewust van je voetafdruk, gebruik je stem, kijk naar het grote plaatje, gebruik je kracht en word actief.

De workshop: praktische tips naar klimaatbewustzijn

Nadat de jonge snowboarders hun training in de hal hadden afgerond kwamen ze samen voor de workshop over klimaatbewustzijn. Een onderwerp wat ondanks veel besproken, door de complexiteit ver van ze afstaat en juist daarom belangrijk is om te behandelen. Vooral om antwoord te kunnen geven op de vraag: wat kan ik eraan doen? De workshop is gebaseerd op de educatieve EU-wijde campagne Hot Planet - Cool Athlete workshops die POW geeft op lagere en middelbare scholen en is uitgebreid met materiaal vanuit hun Climate Fresk en Climate Literacy trainingen. Daarnaast zijn ook actuele thema’s zoals de Europese verkiezingen en POW’s aankomende mobility month op een begrijpelijke manier opgenomen.

Wij zijn onderdeel van de oplossing

De workshop bestond uit twee onderdelen, een presentatie en een interactief deel met verschillende spellen, en duurde ongeveer anderhalf tot twee uur. Na een korte kennismaking met de clubleden en een introductie met vragen over wat er al bekend is over klimaatverandering werd er een video getoond met de wetenschap achter klimaatverandering en wat klimaatverandering nou eigenlijk is. Hierin werd onder andere het verschil tussen weer en klimaat uitgelegd en dat er twee soorten klimaatverandering zijn: het proces van natuurlijke klimaatverandering en een door mensen veroorzaakte klimaatverandering. De video benadrukt dat wij als mens onderdeel zijn van het probleem, maar vooral ook onderdeel zijn van de oplossing!

Tijd voor discussie!

Vervolgens werd er gediscussieerd over wat de clubleden zelf al hebben gezien aan gevolgen van klimaatverandering in hun nabije omgeving, maar ook op de berg en vervolgens over wat deze veranderingen voor effect en impact zullen hebben op hun sport. Ook ging het over hoe de clubleden hun kracht, het snowboarden, kunnen gebruiken om anderen te inspireren. Daarbij deelde één van de POW-atleten, Seppe Smits, een persoonlijk filmpje met hoe hij dat zelf afgelopen jaren heeft aangepakt.

Ecologische voetafdruk

Als laatste werd de ecologische voetafdruk besproken: wat jij als persoon aan grondstoffen nodig hebt om een jaar te leven en waarom het zo belangrijk is deze voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

De zes POW-tekens

Tijdens het interactieve deel werden de zes POW-tekens verder uitgelicht door middel van meerdere spelletjes. Zo werd er door samen te werken een beter resultaat behaald tijdens de kruiwagenrace en werd het gebruik van je stem laten horen ingezet tijdens een stoeltjeslift-debat met stellingen over het klimaat. Daarnaast werd door de kiesboom te doorlopen bewustwording gecreëerd of je iets nieuws wel echt nodig hebt of dat het misschien te repareren of te huren is om zo je voetafdruk te verkleinen en werd in het 30 seconden-spel actie ondernomen door woorden uit te beelden of te tekenen van acties rondom het beschermen van het klimaat. Ook de seizoenskalender waarbij de groente en het fruit in het juiste seizoen geplaatst moet worden, was een succes, ook de ouders waren fanatiek!

Bedankt!

We willen de POW-vrijwilligers en alle deelnemers bedanken voor jullie inzet en aanwezigheid. Het is belangrijk dat we dit onderwerp blijven bespreken.

De Project ZERO-vragenlijst

Wil jij ons laten weten wat jou relatie is met het milieu? Vul dan onze vragenlijst in!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues